Rozporządzenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łosicach
z dnia 20 lutego 2014 r.
w sprawie zarządzenia środków w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zagrożeniem wystąpienia afrykańskiego pomoru świń.
Na podstawie art. 45 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008r. Nr 213,poz. 1342, z późn. zm.), zarządza się, co następuje:
§ 1. Ustala się obszar powiatu łosickiego jako zakażony afrykańskim pomorem świń.
§ 2. Na obszarze wskazanym w § 1 zakazuje się:
- 1)prowadzenia targów, wystaw, pokazów, konkursów z udziałem świń;
- 2)urządzania polowań oraz odłowów zwierząt łownych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
- 3)przemieszczania świń z gospodarstw, w których są utrzymywane, z zastrzeżeniem § 7;
- 4)przemieszczania produktów, które mogą spowodować szerzenie się afrykańskiego pomoru świń, w szczególności pochodzących od świń: nasienia, zarodków, komórek jajowych;
- 5)wprowadzania gospodarstwa utrzymującego świnie:
- a)dzików padłych,
- b)dzików odstrzelonych, ich tusz, mięsa lub produktów mięsnych nie poddanych obróbce przeprowadzonej w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa lub produktu,
- c)ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików,
- d)produktów, surowców i innych przedmiotów, w tym wyposażenia myśliwskiego oraz broni, które mogą spowodować szerzenie się wirusa afrykańskiego pomoru świń.
§ 3. Na obszarze wskazanym w § 1 nakazuje się:
- 1)wyłożenie mat dezynfekcyjnych w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie oraz ich stałe utrzymywanie w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
- 2)trzymanie świń w zamknięciu w pomieszczeniach gospodarskich;
- 3)bieżące poddawanie oczyszczaniu i dezynfekcji narzędzi sprzętów wykorzystywanych do obsługi świń;
- 4)zaopatrywanie, z zastrzeżeniem § 6, świń do rzeźni zgodnie z § 7 w świadectwo zdrowia wystawiane przez organ Inspekcji Weterynaryjnej lub wyznaczonego przez ten organ urzędowego lekarza weterynarii na podstawie art. 16 lub 18 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2010 Nr 112, poz. 744, z późn. zm.), które zawiera co najmniej:
- a)nazwę organu wydającego świadectwo,
- b)numer świadectwa,
- c)liczbę świń,
- d)numery identyfikacyjne świń,
- e)pochodzenie świń,
- f)miejsca przeznaczenia świń,
- g)środek transportu świń i jego numer rejestracyjny,
- h)poświadczenie o spełnianiu wymagań zdrowotnych dotyczących świń ustalonych w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r.
o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt i przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, - i)informację o występowaniu choroby Aujeszky’ego w stadzie pochodzenia świń,
- j)datę, pieczęć i podpis właściwego urzędowego lekarza weterynarii;
- 5)skarmianie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.
§ 4. Na obszarze wskazanym w § 1:
- 1)każdego odstrzelonego dzika niezwłocznie dostarcza się wraz z patrochami i narogami do położonego na obszarze wskazanym w § 1:
- a)
- b)innego zakładu nadzorowanego przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, w którym mogą być przechowywane tusze
i skóry dzików; - 2)tusze oraz skóry odstrzelonych dzików mogą być przemieszczane z punktów i zakładów, o których mowa w pkt 1, wyłącznie po otrzymaniu potwierdzenia ujemnego wyniku badania laboratoryjnego kierunku wykrycia afrykańskiego pomoru świń;
- 3)padłe świnie mogą być wywożone do zakładów utylizacyjnych po wcześniejszym zgłoszeniu padnięć świń do powiatowego lekarza weterynarii;
- 4)podmiot, któremu dostarczono odstrzelone dziki jest zobowiązany do zbierania i zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym patrochów i narogów, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającym rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1—33);
- 5)powiatowy lekarz weterynarii pobiera próby do badań w kierunku wykrycia afrykańskiego w przypadku:
- a)zgłoszeń padłych świń przy przekroczeniu odsetka padnięć w stadzie powyżej: prosięta – 20%, warchlaki - 10%, tuczniki - 5%;
- b)każdego odstrzelonego dzika dostarczonego do punktu skupu dziczyzny zakładów, o których mowa w § 4 pkt 1;
- c)każdego padłego dzika;
- 6)wszystkie osoby mające kontakt z dzikami, ich tuszami, skórami lub mięsem oraz produktami mięsnymi niepoddanymi obróbce cieplnej w temperaturze co najmniej 80°C, którą należy uzyskać wewnątrz mięsa lub produktu, muszą przed wejściem do pomieszczeń gospodarskich, w których utrzymywane są świnie stosować odpowiednie środki higieny, w tym co najmniej:
- a)stosowanie dezynfekcji obuwia poprzez wejście na maty dezynfekcyjne, nasączone odpowiednim środkiem dezynfekcyjnym w stężeniu zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego,
- b)stosowanie dezynfekcji rąk środkami dezynfekcyjnymi
- c)dokonać zmiany odzieży mającej kontakt z dzikami, ich tuszami, skórami lub mięsem oraz produktami mięsnymi niepoddanymi obróbce cieplnej w temperaturze co najmniej 80°C, którą należy uzyskać wewnątrz mięsa lub produktu oraz ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego pochodzących z dzików.
§ 5. 1. W punktach skupu dziczyzny i zakładach, o których mowa w § 4 pkt 1, tusze dzików i skóry przechowuje się w sposób zapobiegający bezpośredniemu kontaktowi nieprzebadanych tusz dzików z produktami, surowcami i innymi przedmiotami, które mogą spowodować szerzenie się afrykańskiego pomoru świń.
2. Tusze dzików przechowywane w zakładach, o których mowa w § 4 pkt 1 lit. b, mogą być przeznaczone wyłącznie do produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
§ 6. Świadectwa zdrowia, o których mowa w § 3 pkt 4, nie wystawia się w przypadku, gdy jest ono wymagane zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 grudnia 2012 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania i monitorowania choroby Aujeszky’ego u świń (Dz. U. z 2012 r. 1440, z późn. zm.).
§ 7. 1. Zakaz, o którym mowa w § 2 pkt 3 nie dotyczy przemieszczenia świń, za zgodą właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii, do rzeźni położonej na obszarze (terytorium) określonym w decyzji wykonawczej Komisji z dnia 18 lutego 2014 r. dotyczącej niektórych tymczasowych środków ochronnych w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w Polsce (Dz. Urz. U.E L 50/35-23 z 20.2.2014).
2. Powiatowy lekarz weterynarii wydając zgodę bierze pod uwagę sytuację epizootyczną oraz wskazuje trasę wzdłuż której nastąpi przemieszczenie zwierząt, mając na względzie okoliczność, aby w żadnym momencie nie wykraczała ona poza obszar, o który mowa w ust. 1
§ 8. 1. Na obszarze wskazanym w § 1 obowiązuje zakaz uboju świń na użytek własny w gospodarstwie, stosownie do § 2 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 207, poz.1370).
§ 9. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia poprzez podanie do publicznej wiadomości na tablicach ogłoszeń w Urzędach Gmin, Starostwie Powiatowym, tablic ogłoszeń i stronie internetowej Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Łosicach.